Ajankohtaista

Tässä kerron jostain ajankohtaisesta asiasta, mikä jollain tavalla vaikuttaa minuun tai on saanut minut mietteisiini. Aihe voi olla lähes mikä vain.

Tuorein päivitys on aina ylimpänä.

Opettajat yhteiskunnallisina vaikuttajina

7.7.2021

Opettajien palkat kertovat karua kieltä siitä, mitä yhteiskunnassamme pidetään arvokkaana. Opettajaksi ei synnytä, vaan ammattiin valmistuminen edellyttää maisterin tutkintoa. Valmistuminen vaatii pitkäjänteisyyttä, tavoitteellisuutta ja usean vuoden ponnistelua. Työ puolestaan vaatii jatkuvaa oman osaamisen päivittämistä ja valmiutta toimia ja muuttua yhteiskunnallisten muutosten mukana.

Hieman kärjistäen nyt kysynkin, mikä on yhteiskunnallisesti merkittävämpää työtä kuin opettaminen? Koulutus, aina lukutaidosta lähtien, on edellytys eriarvoisuuden vähentämisessä niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Tässä kehityksessä ammattitaitoiset opettajat ovat avainhenkilöitä. Opettajilla on asiantuntijuutta, jota ilman me muut emme olisi tänään tässä.

Opettajien työ nähdään liian usein ainoastaan yksilöiden tasolla tapahtuvaksi toiminnaksi. Todellisuudessa opettajien työ vaikuttaa kuitenkin myös monella muullakin tasolla. Koulutuksesta ja sen merkityksestä kyllä puhutaan julkisuudessa, mutta opettajien asiantuntijuuden merkitys jää usein sanottamatta näissä keskusteluissa. Pelkkä puhe ei kuitenkaan riitä. Opettajien tulee saada koulutustasoonsa, asiantuntijuuteensa, osaamiseensa sekä työnsä merkittävyyteen ja vaativuuteen nähden myös kohtuullinen korvaus. Nyt ollaan kaukana siitä. #teddystadissa #koulutus #opettajat #eriarvoisuus

Minna Canthin päivä

19.3.2021

Tänään olen nähnyt hyviä nostoja ja puheenvuoroja naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseen ja ehkäisemiseen liittyen. Aihe on tärkeä ja siihen pitää puuttua. Kynnys puheeksi ottamiseen, puhumiseen ja puuttumiseen madaltuu, mitä enemmän ja avoimemmin aiheesta puhutaan sekä yhteiskunnan että yksilöiden tasolla.

Osa kommentoijista on pitänyt näitä nostoja epäoikeudenmukaisina miehiä kohtaan, koska osa miehistäkin joutuu kokemaan väkivaltaa lähisuhteessaan (tai muussa suhteessa tai suhteen ulkopuolella). Myös miesten kokema henkinen väkivalta on nostettu joissakin kommenteissa jopa pahemmaksi kuin naisten kokema fyysinen väkivalta. Väkivalta ketään kohtaan ei ole oikein. Minkäänlainen väkivalta ei ole oikein.

Lähisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa kuitenkin kohdistuu edelleen eniten naisiin. Ja mies on usein naista fyysisesti vahvempi. Naisiin kohdistuva väkivalta on vielä lähihistoriassamme ollut hyväksyttävää ja perheen sisäinen asia. Omasta kokemuksestani voin vielä kertoa, että kun lähisuhteessaan joutuu kokemaan fyysistä väkivaltaa, on siinä mukana aina myös se henkinen puoli, esimerkiksi jatkuva pelko ja toisen itsetunnon murentaminen.

Ei ole siis mielestäni mitään syytä olla puhumatta naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja korostamatta sen vääryyttä. Se ei tarkoita kehenkään muuhun kohdistuvan väkivallan väheksymistä.

Koronarokotuksista

25.1.2021

Kun nyt tämä koronarokote asia puhuttaa paljon suomalaisia, ajattelin yrittää ottaa asiasta hieman selvää. Rokottamisen hitaus on iskenyt varmaankin montaa suomalaista päin taulua. Selityksenä tähän on annettu se, että rokotteita saadaan Suomeen niin hitaasti. Toisaalta törmäsin tällä tutkimusmatkallani myös tietoon, että Suomessa jo olevia rokotteita on edelleen antamatta. Tästä on ilmeisesti pyydetty selvitystä ainakin HYKS:n ja TYKS:n alueilta.

Minä en sitä rokotetta mitenkään itselleni hingu, mutta jos nyt ihan maalaisjärjellä ajattelen, en voi mitenkään ymmärtää tätä rokottamistoimintaa, en sen hitautta, enkä varsinkaan tätä alueellista rokotteiden jakamisessa käytettyä ”tasa-arvo”-periaatetta. Miten esimerkiksi HUS voi suostua tällaiseen tapaan jakaa rokotteita? Eikö taas se kuuluisa maalaisjärki sano, että rokotetaan ensin niiden alueiden ihmiset, joissa tauti leviää eniten ja mistä se sitten todennäköisesti leviää myös muualle. En ihan oikeasti nyt ymmärrä. Tällä tavoin ei myöskään THL:n rokotusjärjestyksen ja Valtioneuvoston asetus vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista enää toteudu.

Se, mikä tässä kaikessa eniten minua hämmästyttää, on rokotteiden jakaminen sairaanhoitopiireittäin. Tutkiskelin tilastoja ja laskeskelin matemaattisilla taidoillani, joihin ei välttämättä voi sokeasti luottaa, että HUS:n alueella tämä kuuluisa ilmaantuvuusluku on 118,26 ja rokotteita on annettu non 1,6% alueen väestöstä. HUS:n alue on THL:n mukaan leviämisvaiheessa. Vertailuksi otin kaksi epidemiavaiheessa perustasolla olevaa sairaanhoitopiiriä: Satakunnan sekä Lapin sairaanhoitopiirit. Lapin sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku on 16,22 ja rokotteita on annettu noin 3,7% alueen väestöstä. Satakunnan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on 17,14 ja rokotteita on annettu noin 1,4% alueen väestöstä. Lapin sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on jopa laskenut edellisiin 14 vuorokauteen verrattuna.

Korjatkaa ihmeessä, jos olen tulkinnut väärin. Sitä ennen sanon, että tämä on taas sitä hölmöläisten hommaa.

Ihan sama

16.1.2021

Mulle on ihan sama, poltetaanko naapurin parvekkeella piipussa röökiä vai jotain muuta. Mulle on ihan sama, ajaako nuoret öisin mopoillaan. Mulle on ihan sama, mihin koirat paskantaa. Mulle on ihan sama, millainen talo sulla on. Mulle on ihan sama, jos sun lapset saa kokeista kymppejä tai jos ne saa hymypatsaan.

Mulle ei oo ihan sama, saako perheen äiti turpaansa. Mulle ei oo ihan sama, onko joku ilman kotia. Mulle ei oo ihan sama, saako päihderiippuvainen terveydenhoitoa. Mulle ei oo ihan sama, joutuuko lapset pelkään kotonaan. Mulle ei oo ihan sama, syrjäytyykö joku nuori. Mulle ei oo ihan sama, että lapset elävät huonoissa olosuhteissa. Mulle ei oo ihan sama, että työttömyys lisääntyy. Mulle ei oo ihan sama, että yritykset tekee konkursseja. Mulle ei oo ihan sama, että yksinäisyys tuntuu koko ajan musertavammalta. Mulle ei oo ihan sama, että sairaita ei hoideta.

Aion jatkossakin kirjoittaa edellä mainituista aiheista, vaikka ne olis sulle ihan sama. Ja välissä kirjoitan myös aiheista, jotka on oikeesti ihan sama. Mulle sosiaalinen media on ensisijaisesti kanava vaikuttaa, ei itseni korostamista varten. Jos sä et tykkää siitä, aina voit poistaa mut sun frendeistä. Mulle se on ihan sama. Ymmärrän kyllä. Sitä mä en ymmärrä, että kun joku haukkuu mut, niin SÄ tykkäät siitä. (Facebook-päivitykseni 16.1.2021)

Asunnottomien yö

17.10.2020

Asunnottomien yötä vietetään jälleen tänäkin vuonna 17.10. Koronatilanteen takia tapahtuma järjestetään virtuaalisesti sekä hajautettuina tapahtumina. Kello 19 sytytän kynttilän asunnottomuutta kokevien tukemiseksi. Toivottavasti moni muukin sytyttää.

#asunnottomienyo

Asunnottomuus on sosiaalinen ongelma. Koditon ihminen ei ole. Ongelma ei johdu ihmisen taustasta tai valinnoista. Ongelma johtuu yhteiskuntamme eriarvoistavista rakenteista. Ongelma johtuu siitä, että ihmisen on oltava äärettömän vahva saadakseen apua. Siitä, että kukaan ei puutu ajoissa, kysy ihmiseltä, näe ihmistä, kuule ihmistä. Ongelma johtuu siitä, että ihminen ei sovi palveluihimme. Siitä, että apu pitää ansaita. Kun hyvinvointivaltioksi itseään kutsuvassa Suomessa on yksikin ihminen vailla turvallista kotia ilman omaa tahtoaan, häpeän kutsua itseäni suomalaiseksi.

Asunnottomien yön etkot

16.10.2020

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/asunnottomien-yo-muistuttaa-koronan-seurauksista-kadulla

Ihana fiilis! Tulin just Asunnottomien yön etkoilta. Toiset jäivät vielä jatkamaan. Hyvä meidän tiimi ja hyvä yhteistyökumppaneille myös. Parasta oli kuitenkin tavata uusia ihmisiä. Ihan mahtavia keskusteluja ja kohtaamisia, mutta myös rankkoja elämänkohtaloita ja -tarinoita ❤️ Tunsin olevani enemmän kuin sosiaalityöntekijä. Sain olla ihminen ihmiselle.

Vaikuttamista

7.10.2020

En ole koskaan halunnut liittyä mihinkään puolueeseen, koska mitään minulle sopivaa vaihtoehtoa en ole löytänyt. Olen lisäksi löytänyt muitakin tapoja vaikuttaa. Olen kuitenkin ollut enemmän ja enemmän kiinnostunut vaikuttamisesta vähän isomminkin ja nimenomaan ihmisten kuuntelemisen kautta, niidenkin, joiden kanssa en ole kaikesta samaa mieltä. Se itse asiassa antaa enemmän kuin ottaa ja omakin näkemys asiasta on saattanut muuttua.

Parin viime vuoden aikana minua on pyydetty pariin puolueeseen ja pariin olen lähettänyt kyselyn. (Yhteen puolueeseen hain lisäksi asiantuntijaksi töihin ennen nykyistä työtäni ja pääsin kahden parhaan joukkoon.) Kyselyihini en kuitenkaan saanut koskaan vastausta, vaikka toinen näistä puolueista on profiloitunut eniten siihen suuntaan, mikä minunkin suuntani suurelta osalta on.

Olen tavannut Liike Nyt:n Hjallis Harkimon nyt kaksi kertaa. Toisen kerran tapasimme kahden kesken. Aloite tapaamiseen on tullut häneltä, koska hän kiinnostui ajatuksistani ja halustani vaikuttaa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten elämään. Olen myös käynyt hänen kanssaan keskusteluja viestein. Olen jopa haastanut häntä näissä keskusteluissa, ja hän on saanut minut vakuuttumaan siitä, että hänellä on aito halu auttaa ja näin hän on myös tehnyt. Olen vakuuttunut, että hänellä on sydän paikallaan ja että hän todella haluaa oppia ihmisiltä, joiden ääni ei tässä yhteiskunnassa kuulu.

Olen tavannut myös Liike Nyt:n Joel Harkimon ja ollut hänen vieraanaan Helsingin kaupungin valtuuston kokouksessa ja keskustellut hänen kanssaan sekä kasvotusten että viesteillä. Hän on myös ottanut asiani tosissaan, halunnut tietää enemmän ja ottanut asioista selvää.

Puolue (Liike Nyt), joka näyttäytyy monelle ehkä edelleen porvaripuolueena, on tarttunut konkreettisesti niihin asioihin, joita itse pidän kaikkein tärkeimpinä eli siihen, että kaikista on pidettävä huolta. Muut puolueet eivät ole näihin esiin tuloihini edes reagoineet. #vaikuttaminen #osallisuus #politiikka

Järkytys

25.4.2020

Vaikka olen tiennyt. En tiennyt kuitenkaan. Tänään luin diagnoosit. Luin tutkimushavainnot. Luin. Luin. Luin yhä uudelleen. Luin ja itkin. Syyllisyys tuntuu takertuvan kurkkuun. Ja keuhkoihin. Niin, että on vaikea hengittää.

Pyysit. Vaadit minut kainaloosi itkemään. Pidit lujasti kiinni. Puristit niin, että vesi valui silmistäni. Hengitys tuli lähes huutona ulos keuhkoistani. Sanoit: ”ei ole mitään hätää”, sanoit: ”me saamme kaiken korjattua”.

Mutta miten rikotun sielun saa ehjäksi. Miten voisin koskaan hengittää vapaasti. Miten voin elää itseni kanssa. Kun tiedän, mitä minulta on jäänyt huomaamatta. Vaikka kaikki oli tuotu eteeni. Enkö välittänyt. En tarpeeksi, että olisin pitänyt silmäni auki. Nähnyt.

Parhaista parhaimmalle

31.3.2020

Sinulla on hätä ja minä olen kaukana. Olisinpa siinä. Vierelläsi. Pitämässä sinua kädestä. Silittämässä poskeltasi kyyneleet. Lupaamassa, että kaikki järjestyy. Mutta minä en ole siinä. Olen kaukana. Liian kaukana.

Olet aina ollut tukenani. Lohduttanut. Kaukaakin. Et ole koskaan jättänyt minua. Nyt on minun vuoroni. Olla tukenasi. Lohduttaa. Kaukaa. En koskaan jätä sinua yksin. Tiedäthän sen. Tunnethan, kuinka pidän sinua kädestä. Silitän poskeltasi kyyneleet. Lupaan, että kaikki järjestyy.

Erään työpäiväni päätteeksi

27.3.2020

Älä lue tätä.

Tämänkin työpäiväni jälkeen mietin, että kuka huolehtii kaikkein heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä.

Ohje on pysyä kotona. Mitä, jos kotia ei ole? Missä sitten pitää pysyä?

Ohje on käyttää digitaalisia palveluita tai soittaa. Mitä, jos ei osaa? Mitä, jos ei ole puhelinta?

Ohje on huolehtia käsihygieniasta. Mitä, jos ei ole rahaa ruokaan? Kuinka olisi rahaa saippuaan, saati käsidesiin?

Ohje on pitää fyysistä etäisyyttä mutta henkistä läheisyyttä. Miten sitä henkistä läheisyyttä saa ilman tietokonetta tai puhelinta? Mitä, jos ei ole ketään, johon sitä läheisyyttä pitäisi?

Kun ei ole mitään, ei ole mitään. Ajatellaanko silloin, ettei ole edes koronaa?

Synkkyyteen vaivun, vaikka tiedän, ettei se auta ketään. Jos pystyn auttamaan yhtä tai kahta ihmistä yhden päivän aikana, voinko olla tyytyväinen itseeni? Voinko olla tyytyväinen, kun tiedän jonon olevan pitkä? Ja vaikka olisin kuinka tyytyväinen, ei se auta heitä, joilla ei edelleenkään ole mitään. Miksi siis olisin?

Kaipaus – kauniita ja valoisia ajatuksia

14.3.2020

Tänään on kolmannen lapseni syntymäpäivä. Tänään myös puolisoni isä saatettiin viimeiselle matkalleen. Valoisia päiviä pojalleni ja hyvää matkaa puolisoni isälle.

Me vain asumme täällä,
emme omista mitään.
Silti se on meidän.
Saamme osamme
valosta
vaeltaessamme valmiin kauneuden läpi.

Mutta kaikki on annettava pois,
taakatkin
nostetaan sydämeltä
lempeästi, varovasti suru pyyhitään
kuin unohtuva uni.
Vain rakkaus jää, täydellinen valo.

(Pia Perkiö)

Keskustelu tapaus al-Holista

17.12.2019

Seurasin eduskunnan keskustelua al-Hol -tapauksesta. Ihmettelen ehkä hieman surullisenakin näin korkea-arvoisten ja hyvä palkkaisten ihmisten käytöstapoja. Osa puheenvuoroista oli suorastaan ala-arvoisia, joissa puhe keskittyi enemmän jonkun toisen ihmisen tai ryhmän halventamiseen kuin itse asiaan. Puheenvuoron saanut henkilö saattoi kesken puheensa joutua kuuntelemaan huutelua, kohahduksia ja naureskelua. Tällainen käytös on mielestäni täysin asiatonta, oli kyseessä mikä kokous tahansa. Vaikka asia olisi kuinka tunteita herättävä tahansa, kokouksessa kuin kokouksessa on osattava pitää tunteensa kurissa, pysyä asiassa ja kunnioitettava jokaisen osallistujan puheenvuoroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *